Jong geleerd, oud gedaan………En andersom!

De leskist Gemakkelijk Wonen is een leskist voor basisscholen gericht op ouderdom, het ouder worden en de consequenties hiervan voor het zelfstandig wonen. Thuis wonen is voor de meeste kinderen iets vanzelfsprekends. Maar wat als opa, oma of de buurman oud en grijs zijn. Is het dan nog steeds zo vanzelfsprekend?

De leerlingen gaan, na een aantal theoretische lessen, op onderzoek uit bij de senioren zelf. En ze gaan eigenwijs vragen stellen, of bedoelen we met hun eigen wijsheid? Deze wijsheid hoeft weliswaar niet altijd te stroken met volwassen wijsheid, maar daarin ligt nu juist de kracht. Het op een speelse manier bespreekbaar maken van ouderdom en de relatie tot het wonen. Wat gaat goed, wat kan beter en hoe zit dat eigenlijk bij hun zelf thuis?

Bewustwording bij drie generaties
Ze horen de woonverhalen over vroeger, toen de senioren jong waren. Ze zien hoe het wonen nu gaat en komen met hun eigen opgedane wijsheid over wonen op latere leeftijd. Dat kan gaan om een woonadvies voor opa of oma, een zelf bedacht slim woonidee of een spetterende presentatie aan de senioren tijdens een themabijeenkomst op school. Ze maken de vergelijking met hun eigen huis. En ze vertellen er ‘s avonds over aan tafel. Kortom, drie generaties die nadenken over het veilig en comfortabel wonen.

Drempels letterlijk en figuurlijk wegnemen
We hopen dat die inzichten bij alle drie de generaties iets in beweging brengt. Een stukje bewustwording bij de leerlingen over en respect voor ouder worden en oud zijn. Maar ook bewustwording over veiligheid in de woning dat meegenomen kan worden in de eigen wooncarrière. Voor de kinderen van senioren een opening om het gesprek met vader of moeder aan te gaan over de knelpunten in de woning. En een duwtje in de rug van de senioren om nu echt de stap te zetten om iets te doen aan een knelpunt. Hoe mooi zou dat zijn!

Themahoek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>