Groot succes leskist Gewoon Gemak!

Persbericht | 03-07-2011
artikel van veluweland.nl

ELBURG – De gemeente Elburg heeft in samenwerking met de leerkrachten van de Ds. Baxschool uit Doornspijk en de provincie Gelderland een nieuwe leskist ontwikkeld: de leskist Gewoon Gemak. Leerlingen uit groep acht leren met deze leskist hoe het is om ouder te worden en toch prettig te kunnen blijven wonen. Past de huidige woning nog wel bij de levensfase? De eerste lessen hebben een positief resultaat opgeleverd.

Wethouder Jan Polinder ziet veel voordelen aan deze aanpak: “De scholieren bereiken de senioren door interviews met hen af te nemen. Daardoor ontdekken senioren zelf de knelpunten in hun woning. Dat is belangrijk, we moeten voorkomen dat er een situatie ontstaat waarbij veel woningen ongeschikt zijn voor bewoning door ouderen. Nu denk ik dat een verhuizing vanwege afnemende gezondheid nooit helemaal valt te voorkomen.
Wel creëren we meer ruimte op de woningmarkt van de toekomst door het aanpassen
van woningen.”

De leskist Gewoon Gemak bestaat uit 8 lessen.Onderdeel van deze lessen vormen de interviews die de scholieren afnemen bij senioren. Zij onderzoeken dan de woning van de geïnterviewde, denken na over een woningaanpassing en komen met een woningadvies. De leskist maakt gebruik van de vakken taal, rekenen, handvaardigheid en communicatieve vaardigheden.

Eerste resultaat

Begin maart zijn de eerste lessen in groep 8 van de Ds. Baxschool gegeven en op 10 juni jl. vond de eindbijeenkomst op school plaats. Alle geïnterviewde senioren waren uitgenodigd om de resultaten van de leskist te aanschouwen. Vrijwel alle senioren waren aanwezig om een presentatie over het onderzoek te bekijken. Ook deze presentatie is door de leerlingen gemaakt.
De lessen uit de leskist zijn inmiddels geëvalueerd en worden op enkele punten aangepast. Hierna komt de leskist in beheer en onderhoud bij de provincie Gelderland. Het is de bedoeling ook andere Gelderse basisscholen en senioren profiteren van de voordelen van deze leskist.

Foto: Enthousiaste belangstelling van senioren, tijdens de presentatie over de resultaten in de Ds. Baxschool.

Leskist Gewoon Gemak Eindbijeenkomst
foto: Iris Hulshof

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>